Zespół naukowców pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował przekąskę z dodatkiem mięsa karpia. Badania zrealizowano w ramach projektu „Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „Snack Food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców”.
Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych oraz antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów, za cel projektu przyjęto zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym, przeznaczonych dla sportowców, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny.
Jak wskazują liczne badania naukowe, wspomaganie zdolności wysiłkowych stało się ważnym elementem dzisiejszego sportu. Zawodnicy stosują różne metody i środki, które mają na celu przyspieszenie powysiłkowej regeneracji organizmu, ochronę stawów, uzupełnianie energii, mikro- i makroelementów oraz utrzymanie optymalnej struktury ciała.
Niewłaściwie przyjmowane suplementy, zwłaszcza te otrzymywane syntetycznie mogą zagrozić zdrowiu lub życiu. Uzasadnionym było więc stworzenie nowego produktu spożywczego o właściwościach prozdrowotnych, który ze względu na zawartość składników aktywnych i wysoką wartość odżywczą z powodzeniem może zastąpić szereg różnych suplementów diety stosowanych przez sportowców wyczynowych i uprawiających sport rekreacyjnie (m.in. BCAA, witaminy antyoksydacyjne, kwasy omega 3), a dodatkowo może zostać użyty jako naturalna, smaczna i bezpieczna przekąska okołowysiłkowa.
Dlatego nasz zespół opracował recepturę na przekąskę z dodatkiem mięsa karpia, w formie batonika, która mogłaby być szczególnie atrakcyjna dla młodych konsumentów.
Projektowany produkt spożywczy kierowany jest w szczególności do osób uprawiających sport wyczynowo, a także podejmujących aktywność fizyczną regularnie, ale nie zrzeszonych w klubach sportowych i przywiązujących dużą wagę do aspektów powiązanych ze zdrowym trybem życia – mówi Joanna Tkaczewska.
Badania odbywaly się w latach 2017-19 i były sfinansowane z programu LIDER VII przez NCBR. Koszt badań to 1 141 125 zł.