GMO - akceptowane czy niechciane?
W badaniach iloÅ›ciowych przeprowadzonych wÅ›ród producentów żywnoÅ›ci - rolników (producentów rolnych, gospodarujÄ…cych w gospodarstwie pow. 50 ha), wykazano odmienne tendencje w porównaniu do opinii konsumentów na temat uprawy roÅ›lin GM. Producenci rolni wykazujÄ… znajomość zagadnienia upraw roÅ›lin GM oraz potrafiÄ… wskazać korzyÅ›ci zwiÄ…zane z prowadzeniem takich upraw we wÅ‚asnym gospodarstwie. DomagajÄ… siÄ™ też możliwoÅ›ci wyboru technologii uprawy, kierujÄ…c siÄ™ możliwoÅ›ciÄ… zwiÄ™kszenia opÅ‚acalnoÅ›ci prowadzenia gospodarstwa rolnego. W badaniach przeprowadzonych w 2006 i 2007 r. wykazano zwiÄ™kszenie liczby rolników gotowych zastosować odmianÄ™ kukurydzy Bt, co jest wynikiem wzrostu zagrożenia wystÄ™powaniem owadziego szkodnika - omacnicy prosowianki. Jego pojawienie siÄ™ na plantacji powoduje wysokie straty. Rolnicy, tak jak pozostaÅ‚a część spoÅ‚eczeÅ„stwa, domagajÄ… siÄ™ dostÄ™pu do informacji na temat GMO oraz znakowania produktów GM.
SpoÅ‚eczeÅ„stwo polskie w zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci niechÄ™tne jest żywnoÅ›ci GM, w przeciwieÅ„stwie do producentów-rolników, którzy widzÄ… korzyÅ›ci w zastosowaniu technologii GMO we wÅ‚asnych gospodarstwach. Konsument nie jest zainteresowany GMO, ponieważ w jego odczuciu z nabyciem i użytkowaniem produktów GM nie wiążą siÄ™ żadne korzyÅ›ci. Postawa handlowców odzwierciedla natomiast opiniÄ™ konsumenta - na póÅ‚kach sklepowych znajduje siÄ™ niewiele produktów GM. Politycy natomiast opowiadajÄ… siÄ™ za tym, aby Polska byÅ‚a krajem wolnym od GMO, tÅ‚umaczÄ…c to faktem nieprzychylnej postawy spoÅ‚eczeÅ„stwa wobec tego zagadnienia.
Skutki odrzucenia
Zaniechanie wykorzystywania najnowszych technologii, takich jak GMO, prowadzi do istotnych skutków w aspekcie spoÅ‚ecznym i ekonomicznym. Polska nie bÄ™dzie producentem okreÅ›lonych wyrobów, wystÄ…pi zatem konieczność importu z krajów, w których nie ma ograniczeÅ„ w wytwarzaniu produktów GM. KonsekwencjÄ… tego bÄ™dzie utrata miejsc pracy i brak rozwoju gospodarki narodowej oraz utrata konkurencyjnoÅ›ci w stosunku do innych krajów. Straty dla polskiej gospodarki bÄ™dÄ… również zwiÄ…zane z zaniechaniem wÅ‚asnych prac badawczych i wdrożeniowych oraz rezygnacjÄ… z patentowania wynalazków w technologiach innowacyjnych.
PostÄ™pujÄ…ca liberalizacja handlu miÄ™dzynarodowego w ramach porozumieÅ„ Word Trade Organisation (WTO) jest gÅ‚ównym czynnikiem determinujÄ…cym reformy Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Przedstawiane sÄ… postulaty paÅ„stw rozwijajÄ…cych siÄ™, które walczÄ… o dostÄ™p do europejskich rynków zbytu o traktowanie rolnictwa na równi z innymi sektorami gospodarki. Wnioskowane jest zaprzestanie wsparcia dochodowego i dotacji do produkcji rolnej oraz wprowadzenia redukcji ceÅ‚ w imporcie produktów rolnych (co bÄ™dzie skutkowaÅ‚o wiÄ™kszym otwarciem rynku europejskiego na import z krajów trzecich). W obliczu zmian, jakie majÄ… nastÄ…pić po 2013 r., gdy ksztaÅ‚t WPR ulegnie zmianie, Polska nie może sobie pozwolić na zaniechanie wykorzystania najnowszych technologii stosowanych w rolnictwie, w tym technologii GMO. Do 2013 r. rolnictwo bÄ™dzie silnie wspomagane Å›rodkami finansowymi UE, a rynek unijny jest częściowo chroniony przed zmianami cenowymi na rynkach Å›wiatowych. Obecnie WPR zabezpiecza produkcjÄ™ unijnych gospodarstw rolnych nie korzystajÄ…cych z upraw roÅ›lin GM. Po 2013 r. przewidywana jest zmiana w finansowaniu sektora rolnego i po tym okresie wysoce prawdopodobne jest, że polscy producenci rolni bÄ™dÄ… prowadzić dziaÅ‚alność w nowych warunkach ekonomicznych.
GMO remedium na konkurencjÄ™
W najbliższej przyszÅ‚oÅ›ci należy spodziewać siÄ™ pojawienia wzmożonej konkurencji. W jej obliczu szczególnie cenne stanie siÄ™ wykorzystanie postÄ™pu biologicznego, pozwalajÄ…cego na wzrost wydajnoÅ›ci produkcji bez powiÄ™kszania areaÅ‚u. OsiÄ…gniÄ™cia nowoczesnej biotechnologii stwarzajÄ… możliwoÅ›ci zwiÄ™kszania uzyskanego plonu z upraw roÅ›lin transgenicznych, w wyniku zminimalizowania szkodliwego wpÅ‚ywu chorób, szkodników i zachwaszczenia. Intensywny rozwój Å›wiatowych upraw roÅ›lin GM jest dowodem na wysokÄ… opÅ‚acalność zwiÄ…zanÄ… z prowadzeniem tego rodzaju upraw. Atutem jest duży potencjaÅ‚ zwiÄ…zany z wykorzystaniem GMO oraz dodatni wynik inwestycji w tÄ™ nowoczesnÄ… technologiÄ™. Efektywność ekonomiczna upraw GM jest faktem. Prowadzenie upraw GM obniża koszty produkcji rolnej, nawet przy ponoszeniu kosztów zwiÄ…zanych z opÅ‚atÄ… technologicznÄ… (zakup nasion roÅ›lin GM). Obniżone koszty gwarantujÄ… przewagÄ™ konkurencyjnÄ… w stosunku do upraw roÅ›lin konwencjonalnych. Na podstawie przedstawionych w pracy wyników raportów wskazuje siÄ™, że producenci rolni wykorzystujÄ…cy możliwość stosowania roÅ›lin GM odnieÅ›li korzyÅ›ci w stosunku do producentów rezygnujÄ…cych z technologii GMO.
Konkurencyjność polskich producentów żywnoÅ›ci można okreÅ›lić jako zdolność do lokowania siÄ™ na rynkach zagranicznych - zarówno na rynku unijnym jak i Å›wiatowym - oraz możliwoÅ›ci rozwijania efektywnego eksportu. Przewaga konkurencyjna polskiego rolnictwa i przemysÅ‚u spożywczego dotyczy gÅ‚ównie przewagi cenowej. Jej źródÅ‚em jest przede wszystkim niższa opÅ‚ata pracy rolników i pracowników przetwórstwa. Przewagi cenowe dotyczÄ… wiÄ™kszoÅ›ci produktów rolnych raz produktów przemysÅ‚u spożywczego. Dla konkurencyjnoÅ›ci polskiej gospodarki niezwykle istotne jest utrzymanie przewag cenowych, czemu sprzyjać może wykorzystanie taÅ„szych produktów GM (przykÅ‚adowo w produkcji pasz) i stosowanie opÅ‚acalnych technologii w rolnictwie. Konkurencyjność opiera siÄ™ nie tylko na przewagach cenowych. Do czynników konkurencyjnoÅ›ci można zaliczyć nastÄ™pujÄ…ce elementy:
- zasoby ludzkie (ich dostępność, jakość, intensywność wykorzystania),
- zasoby kapitaÅ‚owe (poziom inwestycji, dynamika inwestycji, źródÅ‚a finansowania),
- technologie (tempo postępu technologicznego, tworzenie nowych technologii),
- regulacje i instytucje (polityka gospodarcza, regulacja rynków).
W coraz większym stopniu o konkurencyjności decydują czynniki związane z postępem technologicznym i innowacjami. Innowacja przestaje być wyborem, a staje się koniecznością.
Jesteśmy za, a nawet przeciw
Konkurencyjność miÄ™dzynarodowa polskiej gospodarki oceniana jest negatywnie. DecydujÄ… o tym m.in. czynniki utrudniajÄ…ce i ograniczajÄ…ce inwestycje zagraniczne oraz niewielkie nakÅ‚ady finansowe na naukÄ™ i edukacjÄ™, a szczególnie na badania i rozwój. Zgodnie ze StrategiÄ… LizboÅ„skÄ…, rozwój gospodarczy w dużej mierze zależy od postÄ™pu technicznego i wykorzystania osiÄ…gnięć naukowych. Istotne znaczenie dla polskiej gospodarki ma stworzenie ram dla wytwarzania GMO, tak by uniknąć sytuacji, w której Polska bÄ™dzie jedynie rynkiem konsumentów produktów GM. PodsumowujÄ…c:
- Wytwarzanie i spożywanie żywnoÅ›ciowych produktów GM limitowane jest niechÄ™ciÄ… spoÅ‚ecznÄ… wynikajÄ…cÄ… ze zbyt maÅ‚ej wiedzy w zakresie GMO. Istnieje natomiast duża podaż i popyt na paszowe surowce GM.
- Wybór produktów GM przez producentów warunkowany jest niższÄ… cenÄ… surowca. Dla części konsumentów fakt, że produkty GM sÄ… taÅ„sze może być istotnym czynnikiem w decyzjach nabywczych. Jakość produktów GM nie jest wartoÅ›ciÄ… wpÅ‚ywajÄ…cÄ… na ich wybór, ponieważ produkty GM i konwencjonalne sÄ… identyczne pod wzglÄ™dem jakoÅ›ciowym.
- Producenci rynku rolno-żywnoÅ›ciowego sÄ… zainteresowani GMO ze wzglÄ™du na wiÄ™kszÄ… opÅ‚acalność produkcji, wynikajÄ…cÄ… z niższej ceny surowców GM.
Przyszłość w agrobiotechnologii
Aktualny stan spoÅ‚eczny i prawny silnie ogranicza wytwarzanie i spożywanie produktów GM w Polsce. Zaniechanie wykorzystania GMO i utworzenie z Polski „strefy wolnej od GMO" niekorzystnie wpÅ‚ynie na stan polskiej gospodarki. DziaÅ‚anie to bÄ™dzie skutkowaÅ‚o również kosztami dla administracji paÅ„stwowej. Spowoduje to także duże sformalizowanie systemu nadzoru i kontroli rynku rolno-żywnoÅ›ciowego. Znaczne rozszerzenie takiego systemu przeÅ‚oży siÄ™ na wzrost zatrudnienia w sferze biurokratyczno-kontrolnej, a nie w sektorze polskiej nauki i przemysÅ‚u. Polskie rolnictwo ma istotne znaczenie spoÅ‚eczno-gospodarcze i należy przypuszczać, że ważnym skÅ‚adnikiem polityki gospodarczej w tym sektorze bÄ™dzie rozwój gospodarki opartej na wiedzy.
Najważniejszym zadaniem rolnictwa jest produkcja żywnoÅ›ci o wysokich parametrach jakoÅ›ciowych. Obecnie coraz wiÄ™kszego znaczenia nabierajÄ… również czynniki produktywnoÅ›ci. Czynniki materialne produkcji (gleba i woda) stajÄ… siÄ™ mniej istotne od czynników niematerialnych, do których należą badania, planowanie, organizacja i zarzÄ…dzanie. PozwalajÄ… one znacznie zwiÄ™kszyć efektywność produkcji, bez równoczesnego zwiÄ™kszania powierzchni gruntów przeznaczonych pod uprawy. W dÅ‚ugiej perspektywie najbardziej istotne dla polskiego rolnictwa jest utworzenie warunków do wzrostu konkurencyjnoÅ›ci gospodarstw towarowych. Priorytetem staje siÄ™ konieczność zmian strukturalnych i technologicznych w produkcji rolnej oraz inwestowanie w przedsiÄ™biorstwa przemysÅ‚u rolno-żywnoÅ›ciowego. Obecne rolnictwo staje siÄ™ innowacyjnÄ… częściÄ… gospodarki, a agrobiotechnologia jest przykÅ‚adem realizowanych w UE zaÅ‚ożeÅ„ rozwijania gospodarki opartej na wiedzy,.
Eliza Krysiak, Tomasz Twardowski
oem software Odsłony: 4197