Anna Strzeżek jest autorką książki Od konsumpcji do konspiracji wydanej w Wydawnictwie TRIO.
„Lokale gastronomiczne od zawsze pełniły istotną rolę w życiu społeczeństwa. Tu plotkowano, jedzono, wymieniano się informacjami, odpoczywano.
Rozkwit i popularyzacja życia kawiarnianego w Polsce nastąpiły w drugiej połowie XIX wieku i na początku XX wieku. Bywanie w lokalach stało się standardem.
Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Postanowiłam więc dowiedzieć się, w jaki sposób transformacje wpłynęły na zakłady gastronomiczne oraz ich bywalców – pisze autorka w przedmowie.
Wybrała do analizy Warszawę – jako miasto przyfrontowe, zatem o atmosferze odmiennej od wielu innych i innej egzystencji codziennej mieszkańców.
W okresie okupacji wielu mieszkańców Warszawy – mimo terroru okupanta - nie rezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i kontynuowania (choć w minimalnym zakresie) przedwojennego życia towarzyskiego. Restauracje, bary i kawiarnie zaczęły też pełnić dodatkowe funkcje (m. in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda"). Autorka, opisując codzienną działalność zakładów, przedstawia również charakterystykę ich gości oraz kelnerów, podaje też informacje dotyczące funkcjonowania lokali "Nur für Polen" i "Nur für Deutsche".
W książce nie brakuje licznych wspomnień, cytatów z prasy, ilustracji w postaci afiszów, obwieszczeń, reklam, zaproszeń, oraz zdjęć opisywanych lokali, satyrycznych rysunków. Liczne i obszerne przypisy pod tekstem oraz w zakończeniu książki (wykaz lokali z wyodrębnieniem tych „Nur für Deutsche" i Nur für Polen") wzbogacone obszerną i przejrzystą bibliografią czyni z niej wartościową i w dużym stopniu odkrywczą lekturę – nie tylko dla warszawiaków. (al)
Od konsumpcji do konspiracji, Anna Strzeżek, Wydawnictwo TRIO, Warszawa 2012, s.232, cena 32 zł