Recenzje (el)
- Autor: ANNA LESZKOWSKA
- Odsłon: 4089
Wydawnictwo TRIO wydało książkę pt. "Słowa, obrazy, dźwięki w wychowaniu" pod redakcją Szymona Kawalli, Ewy Lewandowskiej-Tarasiuk i Jana Wiktora Sienkiewicza.
W książce 16 autorów prezentuje w esejach z różnych dziedzin sztuki obraz świata, w którym języki i kody literatury, sztuk plastycznych i muzycznych wchodzą w dialog ze współczesnym odbiorcą.
We wstępie redaktorzy książki piszą: „Sztuka stanowi artystyczne wypełnienie otaczającej człowieka czasoprzestrzeni. Bogactwo jej form to efekt dokonań twórców, którzy w języku, plamie barwnej czy dźwięku potrafią nadać jej bogactwo sensów. Dlatego słowa, obrazy, dźwięki przenikają się wzajemnie, tworząc świat człowieka i świat sztuki, w ten sposób sztuka nadaje nowe wymiary ludzkiej egzystencji i kreuje artystyczne jej kształty, czerpiąc nieustannie z żywotnych źródeł ludzkiego doświadczenia”.
Książka może być pomocą dydaktyczna dla nauczycieli przedmiotów artystycznych oraz instruktorów kulturalnych, a także dla studentów. Teksty są wzbogacone ilustracjami oraz przypisami poszerzającymi wiedzę z omawianego zagadnienia.(js)
Słowa, obrazy, dźwięki w wychowaniu, Szymon Kawalla, Ewa Lewandowska -Tarasiuk, Jan Wiktor Sienkiewicz, Wydawnictwo TRIO, Warszawa 2011, s. 267, cena 40 zł.
- Autor: al
- Odsłon: 5296
- Autor: kh
- Odsłon: 2723

Jak podkreślił w przedmowie do książki prof. Jerzy Wilkin, oprócz części analityczno-opisowej, znajduje się w niej wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o występujących w niej nowych nurtach teoretycznych.
Alternatywne formy rolnictwa pojawiły się jako sprzeciw wobec rolnictwa przemysłowego, globalizacji, korporacji ponadnarodowych, które w długim, skomplikowanym tzw. łańcuchu żywnościowym przejmują dużą część wartości dodanej zawartej w wysokoprzetworzonej żywności, powodując spadek udziału rolników w zyskach i spychając na margines niewielkie, indywidualne gospodarstwa rolne. Alternatywne formy rolnictwa są wyrazem poszukiwania innych dróg lokalnego rozwoju, bardziej zindywidualizowanych, odpowiadających uwarunkowaniom środowiskowym i społeczno-kulturowym, mających zapewnić sprawiedliwy, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Są też przejawem społecznej aktywności konsumentów, którzy chcą otrzymywać żywność wyższej jakości, są zainteresowani tradycyjnie produkowaną żywnością.
Autor analizuje zjawisko powstawania ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dystrybucją żywności na przykładzie Francji, Austrii i Wielkiej Brytanii, gdzie ten proces jest najbardziej rozwinięty, opisuje alternatywne sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, funkcjonujące w tych krajach. Pokazuje kształtowanie się nowych relacji między różnymi uczestnikami tzw. łańcucha żywnościowego. Modele rozwoju alternatywnych form rolnictwa są jednak w tych krajach różne, zależne od struktury rolnictwa, sposobu życia, tradycji kulturowych, ale niewątpliwie są to doświadczenia warte uwagi, pokazujące pewną perspektywę rozwoju nowych form rolnictwa europejskiego. Autor zgromadził bogaty materiał empiryczny dzięki współpracy z organizacjami pozarządowymi zainteresowanymi rozwojem alternatywnych form produkcji rolnej.
W Polsce tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywości jest słabo zaawansowane, choć powinien mu sprzyjać fakt istnienia dużej liczby niewielkich gospodarstw rolnych i silne przywiązanie do tradycji rolnictwa chłopskiego. Brakuje jednak odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, proces ten, jak zauważa autor publikacji, jest częściowo ograniczany przez specyfikę narodowej polityki rozwoju rolnictwa i brak mechanizmów bezpośredniego wsparcia lokalnych systemów produkcji żywności.
Omawiając nowo kształtujące się formy rolnictwa Wojciech Goszczyński wyraża przekonanie, że”rolnictwo nie jest fenomenem tylko ekonomicznym, ale jeszcze w większym stopniu – społecznym. Tworzy skomplikowany układ sieci i relacji między ludźmi a instytucjami powiązanymi procesem wytwarzania płodów rolnych. Jest także głęboko uzależnione od kształtu społeczeństwa oraz charakteru jego kultury, dlatego nauki społeczne wciąż są predysponowane do opisywania tego aspektu ludzkiej działalności”.(kh) Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej, Wojciech Goszczyński, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2014, s. 283